24 Mayıs 2013 Cuma

İlkokullardaki Hafta Sonu Etüt Dersleri Ne Kadar Faydalıdır.


            Günümüzde bir dershane furyasıdır gidiyor. Veliler, çocuklarını daha birici sınıftan itibaren böyle bir yarışa sokmanın gayreti içindedirler. Artan böyle bir talebi gören Milli Eğitim de maalesef furyaya katılmıştır. Özellikle ilkokulların hafta sonları düzenledikleri etüt kursları buna en iyi örnektir.

            Hafta içi okula giden minikler, hafta sonu evde dinlenmeleri gerekirken, bir gün daha okula gelmektedirler. Genellikle hafta sonları 3 saatlik bir ders tekrarı için okulların velilerden aldığı ücret bölgelere göre değişmektedir. Bu rakam fakir bölgelerde ayda 30 tl iken daha zengin bölgelerde 70-100 arasına kadar çıkmaktadır.

            Veliler, bir anlamda kendilerini zorunlu hissetmektedirler. Bu kurslara çocuklarını göndermedikleri takdirde, öğretmenin çocuklarına iyi davranmayacağı veya yüksek not vermeyeceği endişesini taşımaktadırlar. Belki de öğretmenler davranışları ile bunu ima etmektedirler. Çünkü oluşturulan bu kurslardan öğretmene de ciddi bir katkı sağlanmaktadır. Haftada üç saat ders ver ve para kazan….

            Peki bu durum ne kadar etik?

            Yani çocuk beş gün okula gelecek bir şey öğrenmeyecek de o 3 saatte mi öğrenecek?… O üç saatin hikmeti ve kerameti nedir? Nasıl oluyor da 5 günde öğretemeyen öğretmen 3 saatte öğretmektedir… Burada yanlış olan bir nokta yok mudur?

            Artık bu aldatmacaları bir yana bırakalım. Gerçekçi olalım. Ya okulları 6 güne çıkartalım veya bırakalım çocuklar hafta sonları dinlensin… Kanımca Milli Eğitim bu uygulamasıyla bir anlamda öğretmenlere ek bir kazanç kapısı çıkarmaya çalışmıştır…

            Bırakalım artık Milli Eğitimin fakir fukara edebiyatı yapmasını…. Dershaneye gidemeyecek durumda olan çocuklara eğitim veriyoruz uyutmalarını… Aynı hoca, aynı ortamda ders verecek ve çocuk süper olacak…

            Çocuklarımızı lütfen bu tür sömürüden ve tuzaklardan kurtaralım. Milli Eğitim Bakanımızın da bu soyguna bir dur demesinin zamanı gelmedi mi? Bırakalım öğretmenler kendilerine verilen sürede çocuğu eğitsinler. Eğer bu çocuklardan Başarsız olanı varsa, onu ekstradan bir eğitimden geçirebilir. Fakat bunun kararını öğretmen veya veli değil, yapılan ölçme ve değerlendirme sınavları versin. Böylece olaya daha objektif yaklaşılmış olunur.

            Okulların etüt ve dershane açmaları okulları bir ticarethaneye dönüştürmez mi? Eğer böyle bir şeye ihtiyaç varsa halk eğitim merkezleri bünyesinde kurslar açılabilir. Ya da parası olan çocuğunu dershane gönderebilir. Fakat, bence çocuğun daha ilkokul (1-2-3-4-5 )çağında böyle bir yarışa sokulması doğru değildir.

            Hafta sonu eğitiminin çocuklara bir şey verdiğine inanmıyorum. Çünkü, beş günde alamayan üç saatta hiç alamaz… Bu sadece bir soygun ve aldatmaca düzeninden başka bir şey değildir.
İbrahim halil er
milat gazetesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder